"excelente trabajo de la actriz Mary Ramírez, que alcanza momentos de una expresividad impactante"
veure crítica completa
"Aina Gimeno coge la obra Doña Rosita y se la hace suya, con todo el respeto y el cariño del mundo, tantos como atrevimiento"
veure crítica completa
"Interessant compaginació de diversos llenguatges artístics: teatre, dansa, música, poesia, imatge"
veure crítica completa

Rosa Mutabile

Rosa Mutabile és la nostra adaptació lliure de l’obra teatral Doña Rosita la soltera o El lenguaje de las flores de Federico García Lorca al qual li volem retre un humil homenatge.
Per tal d’acostar el seu món al públic jove, a la nostra
proposta conjuguem diferents disciplines artístiques que li donen més diversitat: dramatúrgia, poesia, audiovisuals, cançons i balls, units amb fluïdesa a mercè de un producte final.
Rosa Mutabile ens permetrà anar mostrant les claus elementals del seu art: l’esperit, el pensament, les obsessions, els sentiments...
La gènesi la trobem a les declaracions que Lorca va fer al 36, a l’estrena: Mi última comedia "Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores", la concebí el año 1924. Mi amigo Moreno Villa me dijo: Te voy a contar la historia bonita de la vida de una flor: la Rosa mutabile [sic, por "mutabilis"]. Venga. Habia una vez una rosa, que abre roja a la mañana, es como el coral al mediodia y se pone blanca al atardecer antes de deshojarse.... Y cuando acabó el cuento maravilloso de la rosa, yo tenia hecha mi comedia. Se me apareció terminada, única, imposible de reformar.

Sinopsi

L’obra es composa de tres actes on la dona, com en casi tota l’obra de Lorca, és la protagonista. Comèdia del nou-cents, drama del Modernisme, l’acció es situa a una ciutat de províncies, Granada, on ressonen amb sordina tots els canvis de gustos, modes i comportaments que varen envair l’Europa en el canvi de segle. La triste España del 98.

Presentació del Primer Audiovisual "Granada". Introducció a Granada i faceta pictòrica de Lorca.
Al Primer Acte l’acció dramàtica es produeix amb la partida del cosí s’ha intueix una llarga espera de la enamorada. Rosita és molt jove, tota l’esperança del món està amb ella, és alegre i està il•lusionada.

Presentació del Segon Audiovisual "Lagarto viejo". Rosita recordant recita el poema.
Al Segon Acte Rosita està en plena maduresa i comença a sospitar la perfídia del cosí, però es manté fidel.

Presentació del Tercer Audiovisual "Lluvia". Rosita amb melàngia recita el poema
Al Tercer Acte és el desengany i la decadència de Rosita en adonar-se’n que s’ ha passat mitja vida esperant casar-se amb el seu gran i únic amor, el seu cosí, al qual encara segueix estimant.

Presentació del Quart Audiovisual "Homenatge". Àlbum fotogràfic i faceta pictòrica de Lorca

Fitxa artística

Autor: Federico Garcia Lorca
Adaptació: Aina Mª Gimeno
Actriu: Mary Ramirez
Disseny d’il·luminació: Jordi Llongueras
Disseny gràfic: Margen Digital
Vestuari: Antònia Fuster
Espai escènic: Elàstic Nou Produccions
Espai audiovisual: Biel Pons
Músiques: Manuel de Falla, Isaac Albéniz, Joaquín Turina, F. García Lorca i Enrique Granados.
Direcció: Aina Mª Gimeno

Opinions